Stockholmsbörsen: Mycket av den dagliga utvecklingen kommer att förklaras med att rapporterna kommer in bättre eller sämre än väntat. Självklart blir utvecklingen ”nyhetsstyrd” när OMXS30-indexet befinner sig i en konsolidering, som nu. De intressantaste sektorerna är enligt mig verkstad, övrigt cykliskt och finans. Troligtvis kommer inte bankerna att överraska negativt men frågan är om prognoserna blir tillräckligt övertygande. På fredag rapporterar både SKF och Teliasonera och de kan bli bra värdemätare på den kommande utvecklingen. Jag har under en tid påpekat att det börjar bli dags att ta hem vinsten i banksektorn och nu sällar sig även Deutsche bank till de som tycker att svenska banker har stigit omotiverat mycket.
Efter en inledande nedgång till 1058 blev resten av dagen avvaktande med små rörelser mellan 1057 och 1063. Stängningen på 1058,8 motsvarade en måttlig nedgång på 0,6 procent.
Förra veckan stängde på minus 3,2 procent vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 7,2 procent.
Om kursen fortsätter att noteras kring nuvarande eller ännu lägre nivå kommer vi få den tredje månaden i rad som stänger i den nedre delen av månadsstapeln och det är min värld ett mycket negativt scenario. Vi får förflytta oss tillbaks till mars-maj för att hitta ett liknande scenario. I veckodiagrammet fick vi i fredags den lägsta stängningen sedan slutet på augusti.
Endast två sektorer stängde på plus i fredags och det var livsmedel och teknologi. Sämst gick det för olje- och gasföretag tillsammans med finans och gruvbolag.
Av de 62 aktier jag dagligen bevakar (glömde ta bort KappAhl till idag) backade 50st i fredags och 9 steg. Sämst gick PA Resources, KappAhl och EnQuest. Av de 9 aktier som gick bäst utmärkte sig SAAB, Ericsson och Swedish Match med uppgångar på 0,5-0,7 procent.
Högst omsatta aktier i fredags blev Ericsson B 529 Mkr (+0,7%), Swedbank 529 Mkr (-2,6%) följt av Hennes & Mauritz 512 Mkr(-0,2%).
Både de amerikanska och svenska börsen är kortsiktigt översålda men ser samtidigt allt svagare ut i de längre tidsupplösningarna. Så länge inte de kritiska stödnivåerna punkteras (1029 för OMXS30) ska vi fortsätta leta efter positiva, bekräftade omslag kring stödområdena (som dock börjar bli allt färre). Vi ska även fortsättningsvis vara beredda på tvära och stora kast när någon av begränsningarna 1029 eller 1120 närmar sig. För er som saknar morgonens videoseans har jag blivit förkyld och sparar jag lite på rösten. Därför infogar jag ett diagram över OMXS30.
Intresseklubben har noterat:
– Lupe har fått borrningstillstånd i Norge för en brunn
– Clas Ohlson redovisar en försäljningsökning på 6% i september (bättre än väntat)
– H&M redovisar en försäljningsökning på 6% i september (bättre än väntat)
– Lundin Mining får köprekommendationer av Di
– DGC (ett mycket välskött bolag) får höjd rek av Börsveckan
– Eniro bjuder in till rapport för årets första nio månader (vad har bolaget egentligen för berättigande…)
– Swedbank: SHB höjer riktkursen (behöver de lätta på innehavet…)
– Nokia: SHB höjer reken
– TeliaSOnera: Berendberg höjer reken
– Anders Borg tror att det bara är en tidsfråga innan Grekland lämnar euron, tvärtemot vad Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tror
– Majoriteten av Centerns partidistrikt vill förändra samarbetet med alliansen. Tror de att det gynnar partiet som till stor del lever vidare på grund av stödrösterRapporter på Stockholmsbörsen idag:
– ÅF (ca 13.30)Utländska rapporter idag:
– Citigroup (kl 14.00)Håll koll på följande tider idag:
– Storbritannien: Rightmove huspriser oktober kl 1.01
* Kina: KPI september kl 3.30 (enligt förväntningarna)
– Kina: PPI september kl 3.30
– Japan: industriproduktion (def) augusti kl 6.30
– Finland: KPI september kl 8.00
– AF: veckodata kl 10.45
– Polen: KPI september kl 14.00
– USA: Empire Manufacturing index oktober kl 14.30
* USA: detaljhandel september kl 14.30
– USA: lager osålda varor augusti kl 16.00
– USA: auktion av statsskuldsväxlar kl 17.30
USA: Michiganindexet som mäter stämningen bland amerikanska konsumenter kom i fredags in på den högsta nivån på fyra år. Rapporterande Wells Fargo och JP Morgan backade efter sina rapporter. De flesta rapporter har dock kommit in bättre än de nedskruvade förväntningarna. Föregående börsvecka var den sämsta på fyra månader där DJIA backade 2,1 procent. S&P 500 har stängt på minus de senaste 5 av 6 börsdagar.
Efter en skvalpig inlednings där dagshögsta 1438,4 noterades efter en halvtimme. Dagslägsta 1425,5 noterades en timme senare. Därefter rörde sig indexet inom ett snävt område inom 6 punkter fram till stängningen på 1428,6 som motsvarade en måttlig nedgång på 0,3 procent.
Totalt omsattes endast 2,4 miljarder aktier som var 4 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Förra veckans nedgång nedgång med 2,2 procent innebär att uppgången hittills i år noteras till 13,6 procent. De senaste fyra månaderna har därmed stängt på plus.
Nasdaq Composite har stigit med 16,8 procent hittills i år och DJIA med 9,1 procent.
Asien: Det är mestadels små nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei går emot strömmen med en uppgång med 0,4 procent efter sämre industriproduktion som får placerarkollektivet att invänta nya ekonomiska lättnader.